Masivna gradnja je gradnja iz materialov, ki imajo visoko sposobnost shranjevanja in oddajanja toplotne energije. Ta brezplačna lastnost masivnih pasivnih hiš znatno poveča njihovo energetsko učinkovitost in notranje udobje. Masivni materiali, kot so beton in polna opeka shranijo pridobljeno toploto in jo potem oddajajo takrat, ko jo hiša potrebuje.

KAJ JE TO TERMIČNA MASA?

Termična masa objekta je sposobnost njegove masivne konstrukcije, kot so zidovi, plošče, estrihi, itd., da ohranja svojo temperaturo in posledično toploto notranjosti hiše ne glede na nihanje zunanje temperature. Za materiale z visoko sposobnostjo akumulacije toplote velja, da lahko sprejmejo ali oddajo veliko toplotne energije pri tem pa se jim temperatura le malo spremeni. Masivne pasivne hiše lahko tako sprejmejo veliko sončne toplote skozi dan, notranja temperatura se ne bo veliko spremenila, toplota pa se bo shranila v njeno masivno ksontrukcijo. Večino preostalega obdobja dneva, ko sončnega sevanja ni na voljo, toplota konstrukcije ogreva prostore in tako se toplotni črpalki sploh ni potrebno vklopiti. Zelo se masivna pasivna hiša izkaže tudi v poletni vročini, saj se zaradi termične stabilnosti ta ne more pregreti.

Gotovo ste ob vstopu v staro cerkev ali grad začutili prijeten hlad, ki ga vzdržujejo masivni kamniti zidovi, brez vsakršnega hladilnega sistema ali toplotne izolacije. To je prikaz delovanja termične mase objekta.

KATERI SO MATERIALI S TO SPOSOBNOSTJO?

 

Gradbeni materiali z najvišjo sposobnostjo shranjevanja toplote so tudi tradicionalni in preizkušeni materiali, to so kamen, beton pogojno pa tudi polna opeka, med tem ko imata votličasta opeka in les dosti nižjo sposobnost. Materiali z najnižjo sposobnostjo akumulacije  so toplotne izolacije, ki so zelo lahke in polne zraka.

Za gradnjo pasivnih hiš so (poleg kamna in polne opeke, ki se praktično ne uporabljata več), daleč najprimernejši sistemi z armirani betonom, npr ICF sistemi, kot so TermoLOGiK, Isorast, itd. Beton je gradbeni material z daleč najvišjo sposobnostjo shranjevanja toplote.

KAKO DELUJE TERMIČNA MASA?

 

Dobra akumulacija toplote omogoči, da notranja temperatura sledi nihanjem zunanje temperature počasi in z zelo majhnimi spremembami. Masivne pasivne hišese tako poleti ne morejo pregreti, pozimi pa ne podhladiti. Pozimi ni toplote nikoli preveč ali premalo, saj se odvečna toplota shrani v konstrukciji, ob padcu temperatur pa se iz konstrukcije sprošča. Do poletnega pregrevanja ne pride, ker je potrebno veliko sončne pripeke, da se temperatura termalne mase le malo dvige; v daljših deževnih obdobjih pa se hiša ne ohladi saj je na voljo toplota shranjena v konstrukciji. Ta potek hranjena in oddajanja toplote je popolnoma naraven in povsem samodejen, brez elektronske regulacije. Ogrevalna (in hladilna) naprava tako uravnava le majhne toplotne razlike, ki jih objekt potrebuje, zato je potreba po dodatni energiji zelo majhna. Pri majhni sposobnosti akumulacije kot jo imajo montažni sistemi, so nihanja notranje temperature večja in hitrejša, zato mora ogrevalna/hladilna naprava pri vsaki malo večji spremembi zunanje temperature ogrevati ali hladiti notranji prostor ter kompenzirati večje temperaturne razlike, kar lahko celo privede do večje potrebne moči naprave, zagotovo pa do večjih energetskih potreb.