NAČINI IZVEDBE – Načinov izvedbe je na slovenskem trgu relativno veliko, redki pa ustrezajo zahtevam pasivne gradnje

Na slovenskem trgu je množica ponudnikov pasivnih hiš z različnimi gradbenimi sistemi oz. različnimi načini izvedbe. Investitor mora biti skrben in pazljiv ter od njih zahtevati le najvišje zahteve, ki jih potrebuje gradnja pasivnih hiš. Izkušnje kažejo, da le redki sistemi izpolnjujejo visoke standarde pasivne gradnje, nekateri so na določeni področjih boljši, na drugih pa slabši.

Načini izvedbe

Pri vsaki gradnji, še posebej pa pri pasivni hiši, je ključna kvalitetna izvedba. Napake pri gradnje je namreč naknadno izjemno težko in drago sanirati, zato je pomembno, da se dobro pozanimate in izberete najboljšega ponudnika s kvalitetnim izvedbenim sistemom. Na domačem trgu so prepoznani predvsem naslednji gradbeni sistemi:

  • Klasična oz. opečna gradnja

  • Sistemi z izolativnimi opažnimi zidaki (ICF sistem) – TermoLOGiK

  • Montažne hiše

  • Skeletne hiše

  • Porobetonska gradnja

Klasična oz. opečna gradnja

Opečna gradnja je v Sloveniji že dobro zasidrana, kar pomeni, da je v opečni gradnji veliko izkušenih izvajalcev, žal pa zelo malo izkušenih in izobraženih v gradnji pasivnih hiš. Prednost opečne gradnje je gotovo razmeroma velika toplotna akumulacija, saj se za medetažne plošče uporablja armiranobetonska plošča, slabost pa zelo težko zagotavljanje zadostne zrakotesnosti, saj zrakotesno ravnino predstavlja notranji omet, ki je zelo izpostavljen raznim poškodbam in prebojem. Pri opečni gradnji je zelo težko oz. je nemogoče doseči visoke izolativnosti zidu primerne za pasivno hišo, saj je potrebno na opečni zid vgraditi debeline fasadne izolacije, ki na trgu sploh ne obstajajo.

Izolativni opažni zidaki (ICF sistemi)

ICF sistemi so gradbeni sistemi iz izolativnih zidakov, ki se jih sestavi v celotno etažo in nato vanje vlije beton, ki nato predstavlja nosilno konstrukcijo. Gre verjetno za najprimernejše sisteme za pasivno hišo, saj zagotavljajo visoko zrakotesnost, visoko akumulacijo toplote, zelo dobro izolativnost pa tudi natančnost in hitrost gradnje. Njihova prednost je tudi to, da praktično nimajo toplotnih mostov in da so materiali v sistemu zelo odporni. Slabost teh sistemov je množica različnih ponudnikov v zelo velikem razponu kvalitete. Gradbeni sistem je razvit s strani podjetja PasivnaGradnja.si in se proizvaja v Sloveniji –  TermoLOGiK.

Montažne hiše

Montažne hiše so pravtako že nekaj časa prisotne na slovenskem trgu, še posebej pa se je njihova prodaja razmahnila v zadnjem desetletju. Njihova prednost je razmeroma hitra gradnja, slabost pa izjemno nizka sposobnost akumulacije toplote ter občutljiva zrakotesna in parotesna ravnina, ki jo pogosto predstavlja le zelo tanka folija stikovana z lepilnimi trakovi. Ker večji del montažnega zidu predstavlja toplotna izolacija lahko enostavno dosegajo visoko toplotno izolativnost, pri tem je le treba upoštevati nezanemarljiv del lesa v zidu. Pomembno se je zavedati, da v izvedbeni sklop montažnih hiš skoraj brez izjeme ne sodijo temeljne plošče, za katere morajo investitorji poskrbeti sami. Kar pomeni tudi to, da proizvajalci ne morejo resnično zagotoviti zahtev pasivne hiše, saj v njihovi ponudbi velik del hiše manjka.

Skeletne hiše

Skeletne hiše so s stališča gradbene fizike in zahtev pasivnih hiš enake montažnim hišam. Dodatna slabost je leto, da se sloji zidne konstrukcije izvedejo na gradbišču samem, kar pomeni večjo izpostavljenost kosntrukcije in izolacije škodljivim vremenskim vplivom.

Porobetonska gradnja

Porobetonska gradnja je v mnogočem podobna opečni gradnji. Njena medsebojna prednost je nekoliko lažje zagotavljanje zrakotesnosti in visoke toplotne izolativnosti, slabost pa še nižja akumulacija toplote in debelejši zid. Tudi ta sistem je že nekaj časa prisoten na slovenskem trgu, kar pomeni tudi več izkušenih izvajalcev.