Site icon PasivnaHiša.si

Prezračevanje

Prezračevanje – pomemben korak k visokemu udobju in energetski učinkovitosti

Za vsako stavbo velja, da se mora redno prezračevati, saj v njh živimo in delamo ljudje. Kakovosten, čist in kisika poln zrak pa je bistven za zdravo in učinkovito življenje in delo, zato se morajo hiše tudi po temeljnih tehničnih zahtevah dovolj pogosto prezračevati. Ker zrak v hiši predstavlja velik volumen z veliko toplote, bi bilo energetsko izjemno potratno to toploto večkrat dnevno dobesedno izpustiti skozi okno. Zato se v pasivne hiše vgradi enostaven sistem umetnega prezračevanja, ki učinkovito prezračuje vse prostore hiše, hkrati pa ohranja njegovo toploto in vlažnost. Izhodni zrak, brez da bi se mešala, preda toploto vstopnemu zraku v prezračevalni napravi imenovani rekuperator.

Vedno svež zrak z ohranjeno temperaturo in vlažnostjo zagotavlja najvišje udobje bivanja.

Vedno svež in zdrav zrak v pasivni hiši

Zrak je eden od temeljnih elementov življenja, zato je zanj nujno poskrbeti tudi v stavbah v katerih ljudje živimo in delamo. Zrak mora biti vedno na voljo, vedno svež, čist in z ustrezno vlažnostjo. Klasično prezračevanje skozi okna je prepogosto premalo učinkovito in ne zagotavlja dovolj svežega zraka. Pozimi je zunanji zrak pogosto presuh, ko pa se stanovalci odločijo zračiti manj pa je notranji zrak preveč vlažen, kar povzroča nastanek plesni in zelo nekakovosten zrak.

V kvalitetnih pasivnih hišah je zato dobro poskrbljeno z umetnim prezračevanjem, ki celoten zrak v hiši zamenja približno vsaki dve uri. Zrak se črpa iz prostorov obremenjenim z vonjavami in vlago, kot so kuhinje, kopalnice, ipd., dovaja pa se v bivalne prostore, kot so dnevna soba, otroške sobe in spalnica. Vstopnemu zraku se odstrani prah, mrčes pa tudi veliko manjše delce po želji, nato se ta ogreje ali ohladi s pomočjo izstopnega zraka, zelo enostavno pa se ta zrak lahko dodatno ogreje ali hladi in odstranjuje presežno vlago. Tako zrak v prostorih dobi idealne lastnosti, kar zelo ugodno vpliva na zdravje stanovalcev, poveča pa tudi stopnjo koncentracije in delovne učinkovitosti.

Zrak se lahko filtrira do poljubne stopnje, od prahu, peloda, pa vse do odstranjevanja vonja, kar je zelo primerno za alergike.

Ugoden energetski učinek prezračevanja

Hiša brez prezračevanja z učinkovitim rekuperatorjem ne more biti pasivna. Energetske izgube so tako visoke, da hiša še zdaleč ne dosega osnovnih zahtev standarda pasivnih hiš.

Tako pozimi kot poleti želimo v hiši ohranjati ugodno temperaturo zraka pa tudi vlage. Takrat pa ima zunanji zrak ravno nasprotne lastnosti, zato pri prezračevanju skozi okna pozimi dovajamo mrzel zrak, poleti pa vroč, kar je seveda zelo nezaželjeno in energetsko neučinkovito. Enostavna rešitev rekuperatorja je, da prenese temperaturo notranjega izstopnega zraka na vstopni svež zrak. Na ta način zelo enostavno in učnkovito ohranja primerno temperaturo notranjosti hiše in privarčuje marsikakšen euro.

V pasivne hiše je treba vgraditi rekuperator z učinkovitostjo izmenjave toplote najmanj 80%, realno pa je na področju Slovenije smiselno uporabiti naprave z učinkovitostjo okrog 90%. Pri tem naj bodo kupci pazljivi na pravilen način merjenja učinkovitosti, najbolj zanesljivo je kupiti rekuperator s certifikatom Passivhauss inštituta v Nemčiji.

Kako deluje sistem prezračevanja v pasivni hiši

Prezračevalni sistem v pasivni hiši sestavljajo centralna rekuperativna enota, cevni razvod z difuzorji in razni dodatni elementi. Cevni razvod se napelje do vsakega posameznega prostora v hiši, kjer se odvisno od namena zrak dovaja ali odvaja. Odvod zraka je v prostorih obremenjenih z vonjavami, dovod pa v bivalnih prostorih. Obe vrsti zraka se vodita v povsem ločenih kanalih, tako da ne more priti do mešanja. V rekuperatorju si izmenjata temperaturo (brez mešanja) nato pa se odpadni zrak izpusti na prosto, svež zrak (ogret ali ohlajen) pa dovaja v prostore. Dovodni zrak se lahko zelo enostavno s toplotnim izmenjevalcem povezanim z ogrevalno napravo (toplotna črpalka) dodatno ogreje ali ohlaja in celo zniža vlažnost.

Zelo uporabni pa so še razni načini za predpirapravo zunanjega zraka preden ta vstopi v rekuperator. Poleti je zaželjeno, da se zrak predhodno ohladi, pozimi pa predgreje. Še posebej je predogrevanje pomembno v zelo hladnih zimskih dneh, saj bi sicer mrzel vstopni zrak lahko poškodoval rekuperator. Uveljavili so se načini predogredvanja ali predohlajevanja s toploto/hladom zemlje in dogrevanje z uporabo električnega predgrelnika. Na območju Slovenije in širše pa se je danes, zaradi temperatur, ki na letni ravni zelo redko padejo globoko pod ničlo in zaradi zelo učinkovitih in varnih rekuperatorjev, uveljavilo poceni električno predogrevanje, ki le v zelo mrzlih dneh rahlo dogrejejo vstopni zrak.

Nekateri rekuperatorji poleg izmenjave toplote omogočajo tudi izmenjavo vlage, kar pripomore k ravno tako pomembni lastnosti zraka – relativni vlažnosti.

Več o prezračevanju: Prezračevanje – PasivnaGradnja.si

Primere iz prakse si lahko pogledate na:

Exit mobile version