Temperiranje betonske konstrukcije pomeni trajnostno izrabo lastne masivne konstrukcije in ogrevalnih sistemov, ki jih skoraj vsaka prava pasivna hiša že ima, za hlajenje in ogrevanje z minimalni dodatnimi deli in stroški. Pasivna hiša s temperirano betonsko konstrukcijo brez dodatnih vplivov na okolje predstavlja trajnosten koncept, ki hkrati ugodno vpliva na notranje ugodje in energetsko varčnost.

KAJ JE TEMPERIRANJE MASIVNE KONSTRUKCIJE?

Uporaba temperiranja masivne konstrukcije je, kot že ime pove, mogoče le v masivnih armiranobetonskih stavbah. Pomeni pa neposredno hlajenje ali ogrevanje termične mase hiše. Termična masa hiše je namreč bistveni del toplotnega ravnovesja stavbe – ko trdimo, da je hiša topla, je to zato, ker je topla termična masa objekta, in ko trdimo, da je hiša hladna, je to zato, ker je hladna njena termična masa. Ko torej hladimo ali ogrevamo masivno konstrukcijo pasivne hiše neposredno hladimo ali ogrevamo pasivno hišo v celoti. To je zelo enostaven princip, ki se ga zlahka implementira v vsako novo masivno pasivno hišo, saj uporablja elemente, ki jih hiša že tako ali tako ima.

KAKO SE VGRADI TA SISTEM?

 

Uporabi se gradbene elemente in ogrevalni sistem, ki jih predvidena masivna pasivna hiša že ima. Največkrat se uporabi armiranobetonsko medetažno ploščo, ki je najbolj izpostavljen in masiven del stavbe ter ogrevalni sistem z reverzibilno toplotno črpalko. Ob izvedbi se v ploščo napelje enostaven sistem cevi, kot pri talnem gretju in se jih priključi na ogrevalni sistem toplotne črpalke, ki omogoča tudi hlajenje. To je vse. Sistem je torej enostaven in poceni, hkrati pa brez posebnih stroškov in dodatnih del poskrbi za visokno notranje udobje in trajnostno delovanje pasivne hiše.

KAKO JE TA SISTEM UPORABEN?

 

Sistem temperiranja masivne konstrukcije pasivne hiše se uporablja za ogrevanje ali hlajenje hiše. Posebej pa je primerno za hlajenje, saj ustvarja ugoden temperaturni ambient prostora. Nasprotno bi bilo hlajenje tal (uporaba talnega gretja) napačna in neudobna rešitev. Hlajenje zgolj zraka (klasične klimatske naprave) ni rešitev za celotno hišo in je tudi popolnoma neprimerna za pasivno hišo. Drugih ohlajevalnih elementov pa hiše nimajo.

Kot je že opisano zgoraj, neposredno hlajenje termične mase hiše pomeni, da se hiša v poletni vročini ne more pregreti in zato niso potrebni posebni hladilni sistemi, nikakor pa ne klimatske naprave.