Pasivne hiše zaradi zelo učinkovitega termičnega ovoja, koriščenja termične mase in pridobivanja brezplačne toplote skozi pravilno orientirana okna porabijo izjemno malo energije za ogrevanje hiše. Običajna pasivna hiša porabi le od 0,6 do 0,9 € na kvadratni meter ogrevane površine v celem letu!

        MESEČNI RAČUN ZA OGREVANJE JE DROBIŽ

IZJEMNO NIZKI OGREVALNI STROŠKI

Gradnja ali nakup pasivne hiše je investicija v prihodnost. Dobro načrtovana in zgrajena pasivna hiša ima izjemne lastnosti, ki omogočajo da energija, pa naj bo to toplota pozimi ali pa hlad poleti, v veliki meri ostaja v notranjosti hiše. Še več, pozimi skozi okna pridobiva brezplačno sončno toploto. Visoka termalna masa hiše pa shrani to toploto ali hlad za dolgo časa. Vse to, skupaj z učinkovitimi ogrevalnimi napravami, poskrbi, da so stroški za ogrevanje in hlajenje pasivne hiše izjemno nizki. Izkušnje prebivalcev pravih pasivnih hiš povedo, da se ogrevajo le za 0,6 do 0,9 € na kvadratni meter ogrevalne površine v celotnem letu. Zato se danes mnoge družine odločajo za gradnjo pasivne hiše, saj se zavedajo, da bodo že v bližnji prihodnosti poplačali nekoliko višjo začetno investicijo, potem pa veliko privarčevali.

NIZKI STROŠKI OSVETLITVE

Velike steklene površine so ena temeljnih značilnosti pasivnih hiš. Pozimi skozi njih prejemamo sončno toplotno sevanje in seveda tudi vidno svetlobo skozi vse leto. Dobro načrtovana pasivna hiša ima tako zelo veliko naravne svetlobe v bivalnih prostorih, kar znatno zmanjša porabo energije za umetno osvetlitev. Dober arhitekt pa tudi poskrbi, da ima pasivna hiša racionalno razmetitev luči in da so te visoko učinkovite.

Sončno sevanje ima najprimernejši valovni spekter vidne svetlobe za človekove potrebe, velike steklene površine pasivne hiše pa omogočajo zadostne količine te svetlobe v notranjih prostorih. Istočasno pa omogočajo tudi boljšo vizualno povezavo z zunanjostjo in lepše razglede. Vse opisano pojasni, da je pasivna hiša mnogo več kot energijska in finančna investicija. Z zelo visokim bivalnim ugodjem namreč zelo ugodno vplivamo na naše zdravje, delovno učinkovitost in kvaliteto preživljanja prostega časa, kar se nam povrne na mnogo načine, v veliki meri tudi finančno.

        SVETLOBE JE VEDNO DOVOLJ

        ZAČETNA VIŠJA INVESTICIJA SE KMALU POVRNE

TRAJNOST PASIVNE HIŠE IN DRAŽENJE ENERGENTOV

Ko se odločate za gradnjo svojega novega doma, boste upoštevali ne le strošek izgradnje hiše, ampak tudi njene obratovalne stroške skozi celotno življenjsko obdobje. Ne smemo namreč pozabiti, da je mesečni obrok stroškov hiše pravzaprav seštevek obroka kredita in tekočih obratovalnih stroškov. Ker cene energentov nezaustavljivo rastejo, pomeni življenje v pasivni hiši minimalne tekoče stroške hiše. Zaradi nepredvidljive energetske prihodnosti je odločitev za gradnjo pasivne hiše danes zelo modra poteza.

Vemo, da se bodo energenti v prihodnosti le dražali. Nekoliko višja začetna investicija v pasivno hišo se bo zelo kmalu povrnila, od takrat naprej pa bo življenje v njej znatno cenejše kot v primerljivi običajni hiši.

Zelo je pomembno, da pasivna hiša ostane vedno enako učinkovita, sicer je taka investicija nesmiselna. Zato izberite preverjene arhitekte in gradbince, ki načrtujejo pasivno hišo za točno predvideno lokacijo ter uporabljajo zanesljive in trajne materiale oz. sisteme.