Lastnosti pasivne hiše, kot so neprekinjen toplotni ovoj, zrakotesnost, termična masa, velike steklene površine in učinkovito prezračevanje so tiste, ki največ prispevajo k temu, da pasivne hiše veljajo za pojem udobja in zdravega bivanja v sodobni stanovanjski gradnji. Zdravo in udobno bivanje pa je prioriteta vsakega posameznika.

        UDOBJE TOPLEGA POZIMI IN SVEŽEGA POLETI

TOPLOTNO UGODJE V PASIVNI HIŠI

Za pasivne hiše velja, da so izjemno dobro izolirane, brez vsake pomankljivosti, kar omogoči vedno najprimernejše notranje temperature brez občutka hladu ali prepiha. Popoln termični ovoj hiše brez toplotnih mostov povsem onemogoči nastajanje kondenza in plesni. Tudi okna in vrata učinkovito preprečujejo vstop hladu ali vročine v stavbo. Talno gretje poskrbi za človeku najprimernejši temperaturni gradient notranjega zraka po principu tople noge – hladna glava, kjer je na obeh mestih ravno prava temperatura. Masivna hišna konstrukcija z visoko sposobnostjo zadrževanja temperature pa onemogoča nihanja temperatur in pregrevanje objekta poleti.

Enako kot termovka ohranja pijačo na želeni temperaturi, tako tudi dobro izoliran toplotni ovoj pasivne hiše ohranja notranje bivalne prostore na prijetni temperaturi. Za pasivne hiše so značilne dosledne temperature na vseh notranjih površinah in stalni notranji klimatski pogoji brez temperaturnih nihanj ali prepihov – tako v hladnih zimskih mesecih kot v vročih poletnih obdobjih.

KVALITETEN ZRAK V PASIVNI HIŠI

Pasivne hiše imajo izjemno kvaliteten zrak v svojih prostorih, za kar poskrbi enostavna naprava imenovana rekuperator, ki iz prostorov neprestano odvaja izdihan zrak in vonjave zrak ter dovaja svežega, pri čemer ohranja njegovo toploto (oziroma hlad pozimi) ter vlažnost. Rekuperator poskrbi, da se zrak v hiši v celoti zamenja najmanj vsaki dve uri, pri čemer gibanja zraka sploh ne občutimo. Za ustrezno vlago v prostoru poskrbita tudi difuzno odprta zidna konstrukcija in ometi, ki presežno vlago sprejemajo in ob znižani zračni vlažnosti ponovno vračajo v prostor.

Trditev, da se oken v pasivni hiši ne sme odpirati je povsem napačna. Okna se lahko odpirajo tako kot v vsaki drugi hiši, le da zaradi učinkovite prezračevalne naprave, zato ni nobene potrebe. Prav nobene ovire ni, da na primer v svežem pomladnem jutru odprete terasna vrata in popijete jutranjo kavico.

        VEDNO SVEŽ IN ČIST ZRAK

        VELIKO ZDRAVE SVETLOBE

SVETLOBNO UGODJE V PASIVNI HIŠI

Veliko toplotne energije pasivne hiše prejmejo skozi velike steklene površine, kar je njihova temeljna značilnost. Skozi dobro orientirana okna v prostor vstopa tudi naravna sončna svetloba, ki je najbolj ugodna za človekovo zdravje, hkrati pa zmanjšuje porabo energije za umetno osvetljevanje. Zelo dobra lastnost velikih steklenih površin pa je tudi kvalitetna vizualna in fizična povezljivost notranjih prostorov z zunanjostjo in naravo. Dober arhitekt poskrbi, da so prostori tlorisno pravilno in učinkovito orientirani, kar pomeni predvsem to, da so bivalni prostori usmerjeni na jug z največ svetlobe.